Overstappen naar de goedkoopste zorgverzekering door te vergelijken

overstappen zorgverzekering

Zorgverzekeringen worden ieder jaar weer duurder en het eigen risico bedraagt al minimaal 385 euro. Jaarlijks betalen Nederlanders gemiddeld tegen de €1.300 per persoon aan zorgverzekeringen. Dit is een behoorlijk bedrag, waar ook veel geld te besparen is. Enkele honderden euro's per jaar besparen is voor veel mensen met een veel te dure verzekering makkelijk mogelijk.

Heb je al eens de moeite genomen om uit te zoeken welke verzekeraar voor jouw het voordeligst is, dan zal er waarschijnlijk niet zo heel veel te besparen zijn. Daar voordelige verzekeraars er alles aan doen om goedkoop te blijven, zal het op jaarbasis tientjes werk zijn, wat de prijsvechters van elkaar verschillen. Echter dien je er wel rekening mee te houden wat de voorwaarden zijn van een bepaalde verzekering.

Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn, dat je voor een paar euro per maand, wel naar het ziekenhuis van jouw keuze kunt. Waar je bij de iets goedkopere verzekering verplicht wordt om naar een verder weg gelegen ziekenhuis te gaan om alles vergoed te krijgen. Zodat je alleen al aan reiskosten meer kwijt zal zijn dan die paar euro extra per maand. Houd dan met het overstappen dan ook goed in de gaten wat jouw verwachtingen zijn en welke verzekeraar het voordeligste pakket aanbiedt, dat precies bij jouw eisen past.

Wanneer je kunt overstappen van zorgverzekering

Normaal gesproken loopt een zorgverzekering van 1 januari tot en met 31 december. Als je voor het volgende jaar zou willen overstappen, dan dien je jouw huidige zorgverzekering op te zeggen voor 31 december. Doe je dit niet voor 31 december, dan wordt je zorgpolis verlengt voor het komende jaar, waarbij je nog een heel jaar bij de huidige verzekeraar blijft. Het is dan ook belangrijk om voor het einde van het jaar, aan te geven dat je het huidige contract wilt opzeggen. Je hebt dan de tijd tot 31 januari om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Ben je al overgestapt van verzekering  voor het einde van het jaar. Dan regelt de nieuwe zorgverzekeraar de opzegging van de oude. 

Uitzonderingen waarbij het tussentijds mogelijk is om een zorgverzekeraar te kiezen

  • Bij scheiding met je partner is het mogelijk om over te stappen.
  • Als je op het moment onverzekerd bent. Het is namelijk verplicht om als Nederlander een basiszorgverzekering te hebben.
  • ​Ben je verzekerd via een collectief die er mee stopt, dan is het mogelijk om over te stappen. Hier is echter wel toestemming voor nodig van de verzekeraar.
  • ​Als de verzekeraar de polisvoorwaarden tussentijds heeft veranderd.
  • ​Kom je net naar Nederland dan dien je verplicht voor de basis verzekerd te zijn.
  • Als ex-militair dien je nu zelf een verzekering voor de zorg af te sluiten.
  • Als je de leeftijd van achttien jaar hebt behaald dien je zelf een verzekering te nemen. Dit is verplicht voor de maand na je verjaardag.