Besparen op maandelijkse auto kosten

Besparen op maandelijkse auto kosten

Autorijden is tegenwoordig erg duur en het zal in de toekomst alleen maar duurder worden. Zelfs als je een kleine tweedehands auto bezit, zal je maandelijks al een redelijk hoge kostenpost hebben. Om te kunnen besparen op maandelijkse autokosten is het belangrijk om eerst in beeld te brengen waar deze kosten uit bestaan. Voor iedereen is het duidelijk dat brandstof maandelijks geld kost, maar andere onkosten worden al snel vergeten.

Wat kost een auto per maand in totaliteit

Als je goed gaat berekenen wat een auto per maand kost, dan dien je ook alle onkosten mee te berekenen. Hieronder in de tabel kun je de maandelijkse onkosten vinden van de kleinste auto's en van middenklassers. Deze onkosten zijn gebaseerd op de eerste tien jaar van een nieuw gekochte auto. De onkosten van eventuele verkeersovertredingen of het huren van een parkeerplaats zijn hierbij niet inbegrepen.

Soort kosten

Kleine auto

Middenklasser

afschrijving (excl.rente)

51,-

156,-

Motorrijtuigenbelasting

18,-

54,-

Onderhoud

17,-

19,-

Verzekering

50,-

91,-

Totaal vaste kosten

136,-

320,-

Afschrijving (excl. rente)

16,-

56,-

Brandstof

66,-

142,-

Onderhoud en reparatie

37,-

85,-

Totaal variabele kosten

119,-

283,-

Totale kosten per maand

255,-

603,-

Gemiddeld aantal kilometer per jaar

8.500

15.000

Kilometerprijs

€ 0,36

€ 0,48

KM prijs variabele kosten

€ 0,167

€ 0,226

Bron: nibud

 In bovenstaande tabel is goed te zien welke kosten er voor zorgen dat de maandelijkse kosten hoog uitvallen. Natuurlijk zijn deze kosten berekend op een nieuw gekochte auto, dus voor veel mensen zijn bepaalde onkosten niet van toepassing.  Ben je in het bezit van een auto die nieuwer is dan 15 jaar oud, of heb je zo'n auto op het oog. Dan kun je deze tool van de anwb gebruiken om te achterhalen wat de daadwerkelijke autokosten zullen zijn.

Auto bespaar tips

Nu de maandelijkse onkosten van jouw vierwieler bekend zijn. Kun je direct nagaan op welke punten je het meest kunt besparen. Hieronder een aantal punten om de kosten laag te houden en eventueel het verbruik te verminderen.

Op brandstof is veel te besparen

 • De auto minder vaak gebruiken. Het is een cliché en een tip waar je waarschijnlijk niet op zit te wachten, maar toch dient deze vermeld te worden. Waarom? Omdat er gewoonweg erg veel te besparen valt op deze manier. Door de auto te gebruiken om korte afstanden (korter dan 15 minuten) te overbruggen verbruik je enorm veel brandstof en gaat je auto minder lang mee. Een auto gebruikt het meeste brandstof als de motor koud is, zodra de motorolie op bedrijfstemperatuur (ongeveer 80 graden Celsius) is zal het verbruik sterk afnemen. Tevens zullen motoronderdelen sneller slijten als er vaak korte stukjes gereden worden met een koude motor. Even een kort ritje naar de supermarkt is natuurlijk lekker makkelijk met de auto. Maar als je bedenkt dat dat ritje je tussen de 5 en 10 euro zal kosten, dan is de fiets niet eens zo gek idee. Daarnaast maak je ook nog eens gebruik van de gezondheidsvoordelen van een beetje lichaamsbeweging.
 • Auto in rijrichting parkeren. Zoals je net kon lezen verbruikt een auto met koude motor een stuk meer brandstof. Het is dan ook verstandig om je auto zo in te parkeren, dat je rechtuit weg kunt rijden als je de auto weer gaat gebruiken.  De tijd van het inparkeren doe je dan met een warme motor, in plaats van met een koude, waardoor je minder brandstof zult verbruiken.
 • Tanken met korting. Deze tip is eigenlijk het makkelijks toe te passen. Door goedkopere brandstof te gebruiken, zal je op een makkelijke manier geld besparen. Voordeliger tanken kun je doen door in het buitenland te tanken. Zo komt het voor dat de benzine in Duitsland per liter 20 cent goedkoper is dan in Nederland. Woon  je in de grensstreek, dan kan het veel geld besparen om in Duitsland een volle tank benzine te tanken. Combineer je het ritje met het kopen van boodschappen, alcohol of tabak, dan zal je nog meer besparen. Woon je zoals de meeste Nederlanders niet in de grensstreek? Dan kun je gebruik maken van kortingsacties zoals deze. Hierbij tank je met een korting van 6 cent of meer op het landelijke prijsniveau en kun je tanken bij 600 verschillende tankstations. Ook is het aan te raden om niet aan de snelwegen te tanken, daar de benzine bij pompen langs de snelwegen vaak hogere prijzen hanteren.
 • Een onnodig volle auto kost alleen maar geld. Ligt er bij jou iets in de kofferbak, dat er eigenlijk al uit had moeten zijn? Haal het er dan zo snel mogelijk uit en je zal brandstof besparen. Elk extra onnodig gewicht in de auto, zal er voor zorgen dat je auto meer brandstof verbruikt.
 • Auto pas starten als je weg wil rijden. Door pas te starten als je er helemaal klaar voor bent om weg te rijden, zal je jaarlijks behoorlijk wat kunnen besparen. Het gebeurd maar al te vaak dat de auto al gestart wordt, voordat de riem om is en de radio of navigatie is ingesteld. Dit zijn allemaal minuten dat de motor nog niet had hoeven draaien.
 • Autobanden op de juiste spanning. Door de autobanden op de juiste bandenspanning te houden zal je veel geld besparen. Je zal namelijk minder vaak te hoeven tanken en de banden zullen minder snel slijten. Tevens is het een stuk veiliger om met banden te rijden die de juiste spanning hebben. Je doet er dan ook goed aan om regelmatig de bandenspanning te controleren.
 • Gebruik van airco. Gebruik airco alleen als het echt nodig is. Airco kan niet alleen slecht voor je gezondheid zijn, het kost je ook nog eens zo'n 10% extra brandstof. Dit komt doordat de motor meer vermogen moet leveren om de auto te koelen.
 • Ramen gesloten houden. Het is een stuk zuiniger om gebruik te maken van de ventilatieroosters in de auto, dan het raam open te zetten. Door met een raam open te rijden kan het brandstofverbruikt tot 20% toenemen. Dit komt doordat de lucht zorgt voor meer weerstand, waardoor de motor harder moet werken.
 • Verbruik minder elektriciteit. Het opwekken van elektriciteit kost energie/brandstof. Je doet er dan ook goed aan om zo min mogelijk elektriciteit te verspillen. Stoel verwarming die aanstaat voor de bijrijdersstoel terwijl je alleen bent is bijvoorbeeld erg zonde. Denk ook eens aan de achterruit verwarming en navigatie die onnodig aan staan. 
 • Juiste versnelling gebruiken. Een te hoge of een te lage versnelling zal zorgen voor een hoger brandstof verbruik. Door op tijd over te schakelen zal je per jaar gemiddeld tot 12% kunnen besparen. Rijdt je in een automaat gebruik dan de kickdown en de sportstand alleen als het echt nodig is.Bij automaten die zich aanpassen aan de bestuurder, is het aan te raden om deze eens te resetten als er door verschillende personen in de auto gereden wordt.
 • Uitrollen in de versnelling. Een makkelijke manier om minder brandstof te gebruiken tijdens het autorijden, is het uit laten rollen van de auto terwijl deze in de versnelling staat. Je doet er namelijk niet goed aan om de auto in zijn "vrij" te laten staan tijdens het uitrollen. Dit komt doordat de gasklep bij stationair draaien oftewel in zijn "vrij"laten draaien, een stuk open blijft staan, waardoor er brandstof verbruikt wordt. Bij het uitrollen in de versnelling rem je af op de motor met een gesloten gasklep. Hierdoor zal je minder brandstof verbruiken en ook nog eens besparen op de remblokken en remschijven.
 • Wanneer mogelijk cruisecontrol gebruiken. Op autosnelwegen kun je het best een regelmatige snelheid aanhouden in plaatst van vaak remmen en weer accelereren. Het is bijvoorbeeld verstandiger om continu 130 km/h te rijden waar toegestaan, in plaats van 110 op de rechter baan met vaak remmen en weer snelheid maken om in te halen.

Brandstof besparen door de auto technische goed te onderhouden

De technische staat van je automobiel is tevens erg belangrijk en heeft invloed op het brandstof verbruik. Door te letten op onderstaande onderdelen zal je niet alleen een stuk veiliger de weg op gaan, maar ook nog eens geld besparen.

Klein onderhoud geregeld zelf bijhouden bespaard brandstof

Met klein onderhoud bedoel ik het periodiek verversen van olie, brandstoffilter, bougies en luchtfilter. Door deze onderdelen te onderhouden zal de motor van de auto een stuk beter lopen, waardoor er minder brandstof verspilling is. Wil je nog meer geld besparen dan is het goed mogelijk om deze onderdelen zelf te onderhouden in plaats van naar een garage te gaan. Het is namelijk erg gemakkelijk om zelf te doen, zelfs voor mensen met twee linkerhanden. De eventuele gereedschappen die je er voor dient te kopen, heb je direct al terug verdient. Weet je niet hoe je iets dient te vervangen? Dan zijn Youtube en Google je beste vrienden, zoek op bijvoorbeeld: "brandstoffilter vervangen (jouw type auto)" en je zult voldoende informatie in tekst en video kunnen vinden, zodat je precies weet wat je te doen staat.  Door zelf dit onderhoud te verrichten zal je tot zo'n 50% besparen op de auto-onderdelen als je die bij een goedkope winkel koopt zoals deze. Daarnaast bespaar je ook nog eens 100% op arbeidsloon!

Gebruik de juiste motorolie voor jouw type auto

De juiste motorolie gebruiken is van enorm belang voor het behoud van de motor. Tevens is het ook van belang betreffende het brandstof verbruik. Gebruik dan ook altijd de juiste type olie voor jouw auto. Welke olie goed is voor jouw auto is te vinden in het onderhoudsboekje.

Autobanden en hun invloed op brandstofverbruik

Natuurlijk is het verstandig om op tijd nieuwe banden te laten monteren. Door meteen de juiste banden te monteren zal je ook nog eens kunnen besparen op brandstof. Door het bestaan van het Europees bandenlabel is het makkelijk om na te gaan welke band het zuinigst is. Door autobanden voordelig online te bestellen, zal je veel geld besparen en je kunt rustig nagaan welke banden de juiste zijn op het gebied van brandstofverbruik,  grip op nat wegdek en geluid. Om de banden vervolgens voordelig te laten monteren loont het om even verschillende autogarages in de buurt rond te bellen. Door banden via het internet te kopen bespaar je tussen de 30 en 50% op de banden. Laat de banden bij het monteren ook direct even uitlijnen, wat er voor zorgt dat er minder rolweerstand is, dus een besparing op het brandstof verbruik.

brandstof besparen door juiste autobanden

Besparen op je autoverzekering

Zoals je kunt lezen bij het overzicht van de verschillende autokosten, zijn de kosten van autoverzekeringen ook behoorlijk groot. Voor veel mensen is het mogelijk om maandelijks minder geld te betalen voor een autoverzekering. Door verschillende autoverzekeraars te vergelijken is het mogelijk om jaarlijks honderden euro's te besparen. Heb je al eens de verschillende autoverzekeraars met elkaar vergeleken bij de aanschaf van je auto, dan is het toch nog raadzaam om na een jaar opnieuw te gaan vergelijken.

Afschrijvingskosten van een auto

Afschrijvingskosten nemen een behoorlijk deel in van de totale gemiddelde maandelijkse auto onkosten. Maar wat zijn nu precies deze auto afschrijvingskosten? Het bedrag aan auto afschrijvingskosten bestaat uit het bedrag dat een auto per maand minder waard wordt.

Het verschilt enorm per auto hoe hoog deze kosten zijn. Zo zal je op een tweedehandsauto van €500 weinig maandelijkse afschrijvingskosten hebben. Al zal je de auto na een jaar verkopen aan een autodemontagebedrijf voor € 100. Dan zal je nog maar €500 - € 100 = € 400 per jaar kwijt zijn aan afschrijving. Wat neerkomt op € 400 / 12 maanden = € 33,33 per maand. Gaat de auto langer mee of krijg je meer voor de auto bij verkoop, dan zullen de afschrijvingskosten nog lager uitvallen.

Koop je echter een nieuwe auto, dan zullen de afschrijvingskosten een stuk hoger uitvallen. Dit komt omdat een nieuw gekochte auto snel in waarde daalt, vooral de eerste 5 jaar. Hierbij is het echter ook nog afhankelijk van welk type auto. Je kunt er echter rekening mee houden dat een nieuwe auto in 5 jaar tijd tussen de 30 en 70% minder waard is.

Wil je behoorlijk besparen op je maandelijkse afschrijvingskosten dan doe je er goed aan om een tweedehands auto te kopen. Hierbij dien je er echter wel rekening mee te houden dat gemiddeld genomen oudere auto's vaker naar de garage moeten ter reparatie.

Is jouw auto jonger dan 2002? Dan kun je de theoretische afschrijving van jouw auto berekenen op de website rekenwijzer.com. Door het invoeren van het kenteken, nieuwprijs bouwjaar en het aantal gereden kilometers, krijg je precies te zien wat de theoretische afschrijving voor dit jaar zal zijn.