Besparen door zonnepanelen te kopen

besparen door zonnepanelen te kopen

Zonnepanelen besparen veel geld aan energie, echter dien je wel eerst zelf te investeren. Voor de aanschaf van de zonnepanelen ben je in één keer een redelijk groot bedrag kwijt, je zal echter al snel het geld terug verdienen in de vorm van besparing op je eerst volgende energie rekening. Doordat de overheid op het moment het gebruik van zonnepanelen stimuleert, door subsidie beschikbaar te stellen, is het op het moment erg interessant om zonnepanelen aan te schaffen.

In Nederland zijn al meer dan 400.000 huishoudens met zonnepanelen... Ga jij ook profiteren van je eigen energie?

Normaal gesproken zonder subsidie van de overheid kun je al veel geld besparen, maar met de subsidie heb je de investering nog een stuk sneller terug verdient. De winst die je kunt behalen met zonnepanelen zal in 20 jaar zomaar eens meer dan €15.000 kunnen zijn. Kortom, zonnepanelen zijn een erg goede investering, vooral als je ook nog eens de beste energie leverancier uitkiest. Wil je precies weten waarom dit zo is, lees dan dit artikel en leer alles over de voor en nadelen bij het kopen van zonnepanelen.

Bespaar veel geld door direct geheel gratis offertes aan te vragen bij verschillende specialisten in jouw regio.

Als particulier is het mogelijk om geld terug te krijgen van de overheid als je nieuwe zonnepanelen hebt gekocht. Je kun namelijk de door jou betaalde btw terug vragen. Hierdoor zal je 21% van het aankoop bedrag terug krijgen. De 21% wordt berekend over het bedrag van de zonnepanelen zelf en de installatie. Kosten je zonnepanelen bijvoorbeeld € 4650,- dan krijg je € 807,02 van de belastingdienst terug. Het is dus aan te raden om de belasting terug te vragen, daar het bedrag wat je terug krijgt behoorlijk kan oplopen. Het terugvragen van de belasting is niet zo moeilijk en daarom ook makkelijk om zelf te doen. Wil je het liever door een ervaren administratie kantoor laten doen, dan zal je tegen de honderd euro kwijt zijn. Let er wel op, dat je bij het gebruik van de btw subsidie regeling, ook te maken krijgt met kwartaal btw-aangifte.

Tip: Precies bekijken op welke energiesubsidie je aanspraak kunt maken, is mogelijk op de website energiesubsidiewijzer.nl.

Belastingdienst, btw en aangifte doen​ met zonnepanelen

Als je de 21% btw terug wil vorderen van de belastingdienst, dien je ook ieder kwartaal btw-aangifte te doen. Dit komt omdat je met zonnepanelen ook stroom levert aan de energiemaatschappij, waardoor je als ondernemer gezien zal worden door de belastingdienst. Wil je dit liever niet? Dan dien je geen gebruik te maken van de btw subsidie regeling, waardoor je niet verplicht bent om aangifte te doen. Je zal dan niets horen van de belastingdienst en krijg je ontheffing van de btw-aangifte.

Tip: Lees hier hoe je 21% BTW over je investering in zonnepanelen terugkrijgt

Meer informatie over 21% btw terug vragen en belasting aangifte doen

Zonnepanelen en salderen

Als je via zonnepanelen duurzame energie opwekt, zal je ook energie aan het energienet leveren, als je hier op aangesloten bent. Dit komt doordat er midden op de dag, als de zon het sterkst is. De panelen meer stroom opwekken, dan dat jezelf verbruikt. De te veel opgewekte stroom, zal dan aan het energienet geleverd worden. Als het donker is en de panelen geen stroom opwekken, zal je weer stroom van het energienet opnemen.

Hoeveel kWh stroom jij geleverd hebt aan het net en hoeveel je hebt opgenomen is precies te zien op je energierekening. Het verrekenen van jouw verbruik en opbrengst wordt salderen genoemd. Heb je bijvoorbeeld 4000 kWh gebruikt van het net en 1000 kWh geleverd aan het net. Dan dien je maar voor 3000 kWh te betalen.

Salderen blijft tot het jaar 2020 van kracht. Dit heeft Minister Kamp verklaard tijdens het debat met de tweede kamer op 2 juni 2014. Er wordt op het moment nog onderhandeld om deze regeling tot 2023 te blijven handhaven. (bron)

Henk Kamp
Politicus

Saldering is overigens alleen mogelijk als je de stroom aan het net levert via de zelfde aansluiting als waarmee je stroom afneemt. Deze afsluiting mag alleen geschikt zijn voor kleinverbruikers, dit wil zeggen maximaal 3 x 80 Ampère. Om er achter te komen of je een kleinverbruikersaansluiting hebt, kun je contact opnemen met het energie bedrijf, omdat de aansluiting alleen zichtbaar is onder het door de netbeheerder gezekerde gedeelte van de meterkast.

Bij het salderen dien je er ook rekening mee te houden dat er een salderingsgrens bestaat. Dit wil zeggen dat je niet zomaar alle door jou geleverde energie kunt salderen.​

De salderingsgrens en zonne-energie

Vanaf het jaar 2014 is de salderingsgrens voor iedereen anders. De grens is namelijk de hoeveelheid stroom die men van het energienet heeft ontrokken. Dit komt er op neer, dat je nooit meer stroom kunt leveren als dat je van de energiemaatschappij hebt genomen. Tenminste als je gebruikt wilt maken van salderen.

Onder de salderingsgrens voorbeeld


Een voorbeeld van de salderingsgrens te vinden op adviessite van de overheid "consuwijzer".

Je hebt 3500 kWh van het energiebedrijf geleverd gekregen. Je zonnepanelen hebben 2000 kWh opgeleverd, waarvan 1000 kWh voor eigen gebruik is geweest. Wat er op neerkomt, dat er 1000 kWh aan het openbare net terug geleverd wordt. In dit voorbeeld is 3500 kWh de salderingsgrens, omdat dit het aan kWh is dat door jou afgenomen is bij het energiebedrijf. Hierdoor is het mogelijk om de 1000 kWh die door jou aan het net is geleverd te salderen. Van de 3500 kWh kan de door jou terug geleverde energie 1000 kWh worden afgetrokken. Hierdoor hoef je maar te betalen voor 2500 kWh (3500 -1000) aan de energie maatschappij.

In het bovenstaande voorbeeld is te zien hoe het salderen werkt als er meer energie is afgenomen dan terug geleverd. Het kan echter ook zo zijn dat je meer energie terug levert aan het net, dan dat je zelf van het net hebt gebruikt. Daarom onderstaand voorbeeld, waarbij er meer energie aan het net geleverd wordt.

Salderingsgrens overschreden voorbeeld


Je hebt van het energiebedrijf 500 kWh gebruikt. Je zonnepanelen hebben 2200 kWh opgeleverd, waarvan 1000 kWh door jezelf is gebruikt. Hierdoor heb je 1200 kWh aan het net geleverd. De rekensom zou dan 500 kWh - 1200 kWh zijn. Maar jouw persoonlijke salderingsgrens is maar 500 kWh, waardoor je van de 1200 maar 500 kWh kunt salderen. Hierdoor saldeer je 500 en ontvang je een terugleververgoeding voor de overige 700 kWh.

Terugleververgoedingen energieleveranciers

Lever je meer stroom aan het net dan dat je zelf verbruikt. Dan krijg je een terugleververgoeding van het energiebedrijf. Het tarief voor deze terugleververgoeding bepaald de energieleverancier, maar het dient wel een redelijke vergoeding te zijn. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) let er op dat de tarieven werkelijk redelijk zijn.

Heb je zonnepanelen en lever je ook stroom terug, dan is het dus helemaal belangrijk om de voor jou beste energie leverancier te kiezen. Energie leveranciers vergelijken is mogelijk op deze pagina, de tarieven die energie maatschappijen hanteren voor terug geleverde stroom is te lezen in onderstaand overzicht.

Overzicht terugleververgoedingen per energieleverancier